[MAANDAG TIP] #07:

3 ideeën om meer te doen met je A/B-testresultaten

In 2016 is er veel geschreven over conversie-optimalisatie. Denk aan strategieën die je kunt hanteren en tips en handreikingen om te beginnen met testen. Alle facetten van de roadmap hebben de revue wel gepasseerd. Maar hebben we het dit jaar wel gehad over de resultaten van je activiteiten en over hoe je die kunt delen? In dit artikel lees je 3 ideeën hiervoor.

De ‘silent partner’ van conversie-optimalisatie
Vaak houden de meeste lezingen over conversie-optimalisatie daar op. Je hebt een A/B-test uitgevoerd en daar is een resultaat uit voortgekomen. Leuk! Natuurlijk laat je bij een positief resultaat aanpassingen doorvoeren op je website. Maar je kunt nog zo veel meer doen met de resultaten die je het afgelopen jaar hebt verzameld.

Resultaten delen is echt heel belangrijk
Het delen van resultaten is namelijk de beste manier om een conversie-optimalisatietraject levend te houden. Als mensen niet weten waar je mee bezig bent en wat je voor elkaar hebt gekregen, is het lastig om ze enthousiast en betrokken te houden. En dat is voor de voortgang echt belangrijk. Hoe meer mensen meedenken en meehelpen, des te makkelijker wordt het om de benodigde resources te verkrijgen. In dit artikel wil ik je daarom graag wat ideeën geven over wat je met de testresultaten kunt doen om ze aan de rest van de wereld te presenteren. Zodat je de successen van 2016 kunt vieren, en samen met andere stakeholders alvast vooruit kunt kijken naar 2017.

Idee 1. Publiceer je resultaten online
De makkelijkste manier om je resultaten met iedereen te delen, is om ze online te publiceren. Zo zijn ze voor iedereen inzichtelijk. In sommige gevallen is het natuurlijk niet wenselijk om percentages en aantallen publiekelijk te delen, maar die kun je er in dit geval ook prima uitlaten. Je kunt de impact van een resultaat namelijk ook beschrijven, zonder verder specifiek in detail te treden. Je hoeft tenslotte ook niet al je resultaten te delen, je kunt er ook voor kiezen om een overzicht te maken van de meest interessante uitkomsten. Of je werkt zelfs één bijzonder resultaat helemaal in detail uit.

Idee 2. Maak er een infographic van
Soms is het juist leuk om er een hele visuele voorstelling van te maken. Dan kun je overwegen om van je resultaten een mooie infographic te maken. Dat is helemaal niet zo lastig als het misschien lijkt. Je hoeft er geen grafisch vormgever voor te zijn. Met een website als Piktochart kun je online de mooiste templates kiezen en vullen met je eigen data, zonder dat je hoeft te leren designen.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een infographic te maken per resultaat. Maar misschien is het ook een leuk idee om er eentje te maken met een gehele overview van al je activiteiten. Daar kun je bijvoorbeeld het volgende in kwijt:

  • Hoeveel A/B-testen heb je in totaal uitgevoerd het afgelopen jaar?
  • Welke testen hadden een positieve uitslag en welke een negatieve?
  • Wat is de grootste stijging/daling die je hebt gezien?
  • Wat was de meest verrassende uitslag die je langs hebt zien komen?

Idee 3. Maak een jaarboek van al je activiteiten
Wat mij betreft absoluut de leukste. Houd de resultaten niet alleen digitaal, maar laat ze drukken in de vorm van een jaarboek. Dit is ideaal. Je kunt ze namelijk aan iedereen uitdelen, op de koffietafel en in vergaderzalen laten liggen. Bovendien is het gewoon erg leuk om een boek wat alleen maar gaat over jouw inspanningen van het afgelopen jaar in je handen te houden!

Zo’n jaarboek hoeft overigens niet ingewikkeld te zijn, maar voor de volledigheid is het belangrijk dat in ieder geval de volgende dingen erin terugkomen:

  • Een voorbeeldje van de originele- en de testvariant.
  • De hypothese op basis waarvan de test is uitgevoerd.
  • Uiteraard het resultaat van deze test, en wat je ervan hebt geleerd.
  • Zo wordt het een compleet naslagwerk!

2017: aan de slag met je resultaten?
Heb je dit jaar nog niet zo veel ondernomen met de resultaten van je activiteiten? Laat dat dan je eerste goede voornemen zijn voor het nieuwe jaar! Zorg ervoor dat je proces volgend jaar niet stopt op het moment dat je de resultaten hebt verzameld, maar dat je doorgaat totdat die resultaten een mooi plekje hebben gekregen. Op wat voor manier dan ook.

Bron: Frankwatching

Mailchimp gratis online training

REGISTREER JE VOOR DE GRATIS ONLINE TRAINING MAILCHIMP

In de training laat ik zien..
• hoe je een account aanmaakt
• hoe je contactlijsten opmaakt en rangschikt in groepen
• hoe je een formulier maakt
• hoe je een template in eigen huisstijl opmaakt
• en hoe je uiteindelijk je eerste nieuwsbrief maakt en verstuurt