[spacer height=”20px”]

[ BLOGTIP ] #19:

Facebook: wat zijn Messenger Bots?

Tijdens het F8 conferentie heeft Facebook haar Messenger Bot platform gelanceerd. Inmiddels hebben diverse bedrijven de stap gezet om Messenger Bots in hun marketingstrategie toe te passen. Je ziet het veelal voorbij komen bij de grote spelers, maar ook voor kleine ondernemers is Messenger Bots erg interessant.

Messenger Bots: Wat is het precies?

Een Messenger Bot is een stukje software dat gebruik maakt van AI, ook wel kunstmatige intelligentie. Met een Messenger Bot kun je een geautomatiseerd systeem in gesprek laten gaan personen die een privé bericht sturen naar je pagina óf die reageren onder berichten op de tijdlijn van je Facebookpagina. Je kunt een Messenger Bot helemaal op maat laten bouwen door een developer. Echter zijn er voor de kleinere bedrijven onder ons, ook verschillende leuke opties voor het inzetten van Messenger Bots, zonder dat je hiervoor aan de slag hoeft met een dure maatwerk oplossing! Zo bestaat er bijvoorbeeld het platform ManyChat. Een platform dat ikzelf gebruik voor mijn eigen Messenger Bot (wil je onze bot uitproberen, stuur dan eens het woordje ‘ZoF onder mijn update over de GRATIS jumpstart. Je krijgt dan direct link naar het bestand met vier tips & tricks over hoe je zichtbaar wordt op Facebook. Dit bestand is gratis!!

Manon Kamp

Waarom moet jij nu aan de slag met Messenger Bots?
Er zijn verschillende redenen waarom jij aan de slag moet met Messenger Bots. Let er wel op, Messenger Bots werken alleen als je deze instelt met de juiste strategie. Ga dus niet klakkeloos aan de slag met het inplannen van berichten, maar denk goed na over wat je doel is met de Messenger Bot (bijvoorbeeld: stukje klantenservice, meer verkopen, leads verzamelen, enzovoorts). Een Messenger Bot is alleen succesvol wanneer je deze goed uitwerkt!

1. Messenger Bots zijn nog niet door heel veel bedrijven ontdekt
Op dit moment zijn nog niet heel veel bedrijven (in NL) actief bezig met de inzet van Messenger Bots, dit heeft natuurlijk ook een klein nadeel, zo zijn er nog weinig echte resultaten online te vinden en weinig succescases waar je op kunt voortborduren. Het voordeel is echter dat het ook voor gebruikers nog erg nieuw is. Gebruikers komen relatief gezien weinig bedrijven tegen die gebruik maken van Messenger Bots. Het voordeel is dat ze dus nog nieuwsgierig zijn en bereid zijn om iets uit te proberen. Wanneer je je Bot dus goed instelt en hierbij die nieuwsgierigheid stimuleert, kan dit snel zorgen voor veel nieuwe leads.

2. Messenger Bots zijn een ideale manier om jouw klantenservice te verlengen.
Messengers zul je nooit als een vervanging van jouw klantenservice moeten zien, zie het echter meer als een verlenging van je klantenservice. Ben jij een keer afwezig of niet in de gelegenheid om een privé bericht te beantwoorden, dan kan jouw Messenger Bot toch veelgestelde vragen tackelen of ervoor zorgen dat een klant zich gehoord voelt. Ook hierbij is het wel weer van belang om je bot op de juiste manier in te stellen.

3. Voor het instellen van Messenger Bots hoef je zwaar technische onderlegd te zijn.
Het instellen van een Messenger Bot is relatief simpel. Het is niet nodig om verstand te hebben van coderen. Er zijn namelijk al verschillende developers die (gratis) platformen gemaakt hebben, die je in een muisklik koppelt aan jouw Facebookpagina. ManyChat is bijvoorbeeld één van deze programma’s. Maar daarnaast zou je ook eens een kijkje kunnen nemen bij Chatfuel, Botsify of Botletter.

4. Jouw doelgroep gebruikt Facebook Messenger!
Met ruim 1,2 miljard actieve Facebook Messenger gebruikers, zit jij zeker op de juiste plek voor het bereiken van potentiële klanten. De kans is enorm groot dat jouw doelgroep gebruikt maakt van het Messenger platform.

5. Met Messenger Bots bied jij dat extra stukje gemak aan jouw potentiële klanten!
Wanneer je je Messenger Bot op de juiste manier ingesteld hebt staan, biedt je een stukje extra gemak aan jouw potentiële klanten. Je kunt je Messenger Bot erg goed inzetten voor extra sales!

Feit: Wanneer de Messenger Bots in Nederland verder ontwikkeld zijn, zullen chatbots steeds slimmer worden en zal het ook voor relatief kleinere bedrijven gemakkelijker worden om een Messenger Bot in te zetten die echt in gesprek kan gaan met de potentiële klanten. Tot die tijd kan ik erg goed uit de voeten met ManyChat, waarbij je aan de slag gaat met exacte woorden of keuzemenu’s.