[spacer height=”20px”]

[MAANDAG TIP] #09:

Kennen wij elkaar?

E-mails van een onbekende die beginnen met ‘Beste Marion’, ‘Dag Jan’, of, nog gezelliger, ‘Hi Joris’: daarop zitten Marion, Jan en Joris mogelijk helemaal niet te wachten. In beroepsgroepen waar de sfeer informeel is, zoals in de creatieve sector, is zo’n amicale aanhef vaak geen probleem, maar bij een bank of een advocatenkantoor is zo’n amicale aanhef ‘not done’

[spacer height=”5px”]

Maareh, kennen wij elkaar?
Wie de ander niet kent, zit goed met ‘Geachte heer De Groot’, of ‘Geachte mevrouw De Groot’ (tegenwoordig wordt achter ‘mevrouw’ ook de achternaam geschreven). Maar zeker bij een ontvanger van dezelfde leeftijdscategorie en in rang vergelijkbare functie (en dat is via bijvoorbeeld LinkedIn makkelijk te achterhalen), komt ‘Geachte’ wellicht wel heel formeel over. Een elegante tussenoplossing die steeds meer in opkomst raakt, is ‘Beste Marion de Groot’.

Is eenmaal het e-mailcontact op gang, is de overstap naar ‘Beste Marion’ een logisch vervolg. Wanneer de verstandhoudingen inniger worden, is ‘Hallo (of Hoi) Joris’ niet ongepast. Alleen ‘Hoi’ kan, maar het komt altijd vriendelijker over om iemands voornaam erbij te vermelden. De aanhef weglaten kan soms ook: bij korte snelle reacties bijvoorbeeld.

Tutoyeren
E-mail is een vrij informeel en snel communicatiemiddel, maar dat betekent niet dat iedereen elkaar maar meteen moet tutoyeren. Vooral jongere mensen hebben de neiging iemand die ze niet kennen in een eerste mail meteen met ‘jij’ aan te spreken. Dat suggereert een vertrouwelijkheid die er niet is. Anderen, niet alleen ouderen, kunnen dat als storend ervaren.

Wie op safe wil spelen, kan de volgende vuistregels hanteren: noem een oudere, een hogergeplaatste of een autoriteit ‘u’, zeker bij het vragen om een gunst. Daarna is het een kwestie van gevoel: stuurt de ander een heel informele reactie, dan kan overstappen op ‘je’ na verloop van tijd een optie zijn. Eigenlijk net als in het dagelijks leven wanneer je iemand de hand schudt.

Soms is het verstandiger het bij het wat afstandelijke ‘u’ te houden. Enige afstand kan soms nuttig zijn. Bijvoorbeeld bij het ontvangen van een mail met daarin een verzoek. Wie daar niet op wil ingaan, maakt het zichzelf makkelijker als hij de ander met ‘u’ blijft aanspreken.

Manon Kamp

Sent from my iPhone? 
E-mails die worden verzonden vanaf een telefoon of tablet van Apple, eindigen standaard met de vermelding ‘Sent from my iPhone’ (of ‘Sent from my iPad’). Sommige mensen schakelen die melding bewust uit.

Het kan onprofessioneel overkomen als iemand zakelijke mails vanaf zijn telefoon beantwoordt, vooral tijdens kantoortijden. Diegene zit immers niet achter zijn bureau (anders had hij zijn laptop met comfortabeler toetsenbord wel gebruikt), maar is kennelijk tegelijkertijd met andere dingen bezig.

Maar het kan ook nuttig zijn te laten zien dat een mail vanaf een mobiel apparaat wordt verstuurd. Zoals bij het beantwoorden van mails waarvan je vermoedt dat een snelle reactie op prijs wordt gesteld.

De ontvanger begrijpt waarom de mail kort is en zal dat niet onmiddellijk als onbeleefd beschouwen. Hij waardeert de reactie mogelijk extra als hij weet dat de ander onderweg is. Voor typefouten geldt natuurlijk nooit een excuus, maar wie weet dat een mail is getypt op een smartphone, oordeelt er mogelijk milder over.

Emoticons 
Smileys, hartjes, bewegende trollen en andere plaatjes waarmee e-mails worden opgeleukt: veel ontvangers is het een gruwel. Ook in zakelijke mails komen deze emoticons steeds vaker voor. Vooral de lach en de knipoog zijn populair – typografisch 🙂 of als kleurrijk plaatje.

Not done? Nee hoor. In zakelijk e-mailverkeer kunnen emoticons een boodschap verluchtigen of een opdracht minder streng laten overkomen. Het lastige aan een e-mail is namelijk dat die alleen uit tekst bestaat. Emotie ontbreekt. Boodschappen kunnen anders overkomen dan bedoeld. Aan de telefoon of in een gesprek is het makkelijker om emotie toe te voegen: met stem of gezichtsuitdrukking.

Maar net als voor het gebruik van uitroeptekens geldt: gebruik emoticons met mate. Het komt snel kinderachtig over. En houd rekening met de ontvanger. Een collega kan die opgestoken duim onder een mail leuk vinden, maar een potentiële nieuwe klant denkt daar mogelijk anders over.